Rørfornying

Rørfornying er rehabilitering av gamle avløpsrør fra innsiden. I stedet for å erstatte røret trekkes det et nytt rør inni det gamle. Ved bruk av denne måten unngår man store inngrep i hus/hage.

Informasjon

Rørfornying er et samlebegrep for installasjon av nye rør på innsiden av gamle rør. Dette gjennomføres uten å måtte grave opp hage, asfalt, pigge kjeller/ badegulv eller rive ned vegger. Med rørfornying slipper du de store kostnadene som kan komme av å skifte rør. Vi kan foreta rørfornying i borettslag, private boliger og offentlige bygg. Denne metoden med å utbedre gamle rør, er ofte raskere og rimligere enn å måtte grave opp og legge nye rør. Denne type rørfornying ble stadig mer populær etter at SINTEF godkjente metoden for rundt 10 år siden.

Ulike avløpsrør har ulik levetid. Rør som er 30-50 år gamle kan ha mistet noe – eller mye av sin opprinnelige funksjon. Vi kan se på det som en tommelfingerregel at vannrør og avløpsrør har en levetid på ca. 50 år. Det tilsier at flere rør som er fra 1950, 1960 og 1970 årene er klare for å bli skiftet ut. Rør fra før krigen er ofte langt mer solide enn rør som ble lagt mot slutten av 1960 -årene. Det var på denne tiden de første plastrørene kom, og de var ikke like solide som rørene som ble brukt før krigen.

Rørenes tilstand

Rørenes funksjon og standard påvirkes av faktorer som råvarer, bevegelser i huset og hva som renner igjennom rørene. Dette kan gi skader på rørene som gjør at de må skiftes. Svanker, store forskyvninger på ledningene, eller store brudd på rørene kan være grunner til at rørfornying ikke er mulig, og de tradisjonelle metodene for fornying av rør må brukes.

Ved rørfornying er det første vi gjør en rørinspeksjon av rørtraseen. Vi vil se etter skader på rørnettet, og ut i fra det vi ser under inspeksjonen kan vi se tilstanden på rørene, og komme med et pristilbud. For og kunne utføre en rørinspeksjon trenger vi tilgang til rørene, dette kan være fra kum, septiktank, stakeluke i kjeller eller andre tilgangspunkter som måtte være tilgjengelige.

Rehabilitering av rør

Å bytte avløpsrør og stammer er noe av det mest omfattende arbeid som gjøres i et hus, og det finnes flere grunner til slik rehabilitering. For stammer og grenrør kan det være materialsvakhet pga elde, bevegelser i hus/ eller fundament, bygg- og anleggsvirksomhet eller gjentatt åpning av tette rør ved spyling, staking eller bruken av kjemiske avløpsåpnere som f.eks. Plumbo. For bunnledninger, altså horisontale rør fra husets kjeller ut til kommunalt nett, er grunnen oftest materialsvakhet pga elde, frostsprengning/tele, anleggsvirksomhet som har foregått over rørene, røtter som har vokst inn i rørsprekker/skjøter. Vi rehabiliterer rør ved rørfornying.

Spar penger

Den vanligste grunnen til at rør må byttes er fordi de er blitt for gamle. Hvis du er ute i god tid og tar tak i problemene før de blir for store, kan du spare mye penger. Har ikke skaden blitt for stor kan du reparere skadene med rørfornying, fremfor å grave opp de gamle rørene og bytte dem.

Rørfornying er noe man gjør når at man må, og alt sjeldent før man må.

Rivning og pigging – NEI

Tradisjonelt må det rives og pigges for å frilegge og fjerne gamle rør før man kan installere nye. I dag er ikke dette nødvendig. I de fleste tilfeller kan vi nå legge nytt belegg inne i de gamle rørene. Ved å benytte de gamle rørene som støpeform for en ny, innvendig foring gir vi de gamle rørene samme funksjon og levetid som nytt rør gjennom rørfornying. Dette er allerede utført i tusenvis av norske leiligheter og hus. Dette er noe vi har gjort i over 35 år.

Prosess

Før vi starter med rørfornying vil vi rense og klargjøre rørnettet. Vi blander en epoxyblanding og fører denne inn i en strømpe. Denne strømpen blir ført inn i en trommel. Epoxystrømpen blir tilpasset røret og dimensjonen på røret. Strømpen blir ført igjennom røret ved hjelp av trykkluft. Før vi fører strømpen inn i røret har Epoxystrømpen blitt valset slikt at expoxyblandingen blir fordelt jevnt over hele. En expoxyblanding eller polyester harpiks blir tilført filtstrømpen, og denne foringen herdes raskt. For å kutte hull mellom grenrør og stammen går vi inn med et kamera og robotkutter. Denne roboten vil skjære hull til grenrørene, og overgangene mellom stamme og grenrør vil bli forsterket med en hatt. Resultatet etter en fullført jobb er et fullverdig rør inne i det gamle røret med glatte overflater og lang levetid. Vi har gode løsninger og passer på at alt er tett når vi er ferdig. Dette gjelder også overgangene mellom rør og sluk på badet.

Det er det innvendige som teller

Vi har lang erfaring med rørfornying og du skal føle deg trygg på arbeidet vi utfører. Vi har kompetansen og vet hva som skal til for at du skal bli fornøyd. Ikke utsett rørfornying. Ta tak i problemene i dag før de utvikler seg og få en billigere og raskere løsning.

Kontakt oss

Ofte stilte spørsmål

Hva er rørfornying, og hvorfor velge det fremfor rørbytte?

Rørfornying er en metode for å rehabilitere eksisterende rør ved å installere et nytt rør inni det gamle, uten behov for graving eller riving. Dette er ofte mer kostnadseffektivt og mindre forstyrrende enn fullstendig utskifting av rør, da man unngår omfattende gravearbeid og reduserer både arbeids- og materialkostnader.

Hvor lang tid tar rørfornying, og hva koster det?

Tiden det tar å gjennomføre en rørfornying avhenger av faktorer som rørets lengde, diameter og tilstand. Generelt kan rørfornying være mer tidseffektivt enn fullstendig utskifting av rør. Kostnaden varierer også basert på disse faktorene, men priser ligger ofte i området mellom 1500 og 5000 kroner per meter. For en nøyaktig prisvurdering anbefales det å kontakte en profesjonell rørfornyingsentreprenør for en grundig vurdering av ditt spesifikke prosjekt.

Er rørfornying en kostnadseffektiv og miljøvennlig løsning?

Ja, rørfornying er ofte mer kostnadseffektiv enn fullstendig utskifting av rør, da det krever mindre gravearbeid og reduserer både arbeids- og materialkostnader. I tillegg er det en miljøvennlig metode som fornyer eksisterende rør uten behov for omfattende inngrep, noe som reduserer miljøbelastningen.